HIAB-X Headquarters.

I’ve tried a couple of times to write about how I spent the majority of my free time during the last six months of last year. It was the reason blogging and much of my other digital activity fell into a deep and procrastination-free coma.  Rather than post out of date info that was sketchy at best, I’ve just decided to write a new post and start over.

As a little bit of background, here’s how the project began. In 2007 when my career path took a U-turn and ventured into the world of stone masonry, my wife and I had also just been through a year  of minor upheaval as we’d decided that rather than moving house, we would refurbish our existing abode and extend it. Our original plan was to add some extra room onto our kitchen by buying a small plot of our neighbour’s garden that was immediately adjacent to it. When this didn’t go through, we decided instead to buy two wooden cabins to use as extended spaces away from the main property. A ‘his’n hers’ kind of arrangement of outbuildings, If you like.

Time passed and the buildings became functional, I used mine as a workshop for man jobs, and because the cabin was a respectable size with two small annex rooms, we put in a sofa bed, should we need to put up guests. It was an ok setup, damp and cold in the winter. I never felt satisfied that as a usable space, that it worked as well as I wanted it to.

In the meanwhile, my career in stone masonry fully blossomed and the cabin became a place I infrequently visited. Sometime earlier last year, It occurred to me that both cabins would benefit from some retrofitted internal insulation. The materials were ordered, arranged to be delivered at a future date after I’d had time to prepare the spaces, then promptly delivered on the non agreed date one week after ordering. A large palette of styrene backed plaster board, probably twenty large sheets of the stuff arrived one rainy Friday afternoon. Plasterboard doesn’t do rain very well, so I was forced to throw my plans out of the proverbial window and fill my cabin as quickly as possible with the sheets of board, I hadn’t been in a position to clear the place out and now I was filling it up, and taking up half of the available floor space in the process.

What do you do? Well, due to the unpredictable British climate and the desire to not have to keep shifting twenty sheets of giant plasterboard back and forth between cabin and garden, I decided to start work by working around it. “It’ll take a couple of weekends” I told myself, and the gods of D.I.Y had a good laugh.

A couple of months later both cabins were insulated.

So, close to tears, sitting in the chaotic midden of quadruple handled personal belongings plonked over to one side of my cabin, I began thinking. It had been my intention to return to business as usual, I had a work bench area in the main room and a designated guest area in one of the smaller rooms. At the time, I was considering how to decorate over the plasterboard to give the spaces a more welcoming finish for both myself and a wouldbe guest. In addition to that, I’d spent much of last year feeling frustrated that my artistic creativity had been the victim of ‘too much going on’ and no appropriate space to occupy, where my creative juices could flourish. You see, on any given week day evening or weekend, when not working down the cabin, I’d fallen into a trap of sitting at my kitchen table and zoning out in front of my computer. We live in a small terraced cottage, each room is functional but there isn’t a suitable room to bang on a stereo and get out the creative arsenal without encroaching on someone else’s plans for vegging out at the end of the day. I’d long accepted this, but felt creative inertia chewing away at my soul like an angry malnourished rat.

Sitting in my personal midden, an idea popped up rather innocently…”What if, I shifted my work bench over to the small guest area, and what if I turned the main room into a more comfortable recreational area?” followed by “What if, that area was decorated to look a little ‘Bohemian’?”  At the time, I’d recently seen an image on Tumblr that I’d felt a wistful bit of affection for:

boho

Although not entirely to my tastes, it seemed like the person whose room this was, had made themselves a little nest of comforts and stimulations that harkened back to another era. I liked that, and the seeds were sewn in my own imagination. I set to work moving my work bench, then cursing the fact that, having built plasterboard insulation around it, I now had a bloody great gap to sort out, which I did.

The following months saw a flurry of intense activity during my evenings and weekends, sometimes that activity just involved going down the cabin and taking a perch then staring intently into the contents of my own skull. I was working out problems, imagining things that hadn’t materialised yet, just basically building the space in my own mind. I’d come to the conclusion that I’d borrow from earlier ideas I’d tried out in my early twenties, where I’d cheered up dismal bedsits with strategically placed Indian bed sheets to hide flaking, lumpen ceilings and cracked plaster walls.

My wife had been banned from entering the cabin since about June, I’d sold her the idea of there now being a second living room, come reading room, and I wanted her to see the final product without worrying about the gigantic mess leading up to it. During my working days on a large construction site, I’d noted that a fair amount of useable timber was being skipped; off cuts from roof joists and the like, so began rescuing bits and pieces to recycle and repurpose them. My original idea had been to make storage using old scaffold boards, but with my bohemian direction starting to take shape, the idea upgraded to using joist offcuts to fashion shelves that would start in one room, turn corners and continue into another room. Silly ideas began floating up.

  • It needed flocked, damask wallpaper.
  • It needed skirting board
  • It needed to have a bank of shelving areas to store various house cluttering artefacts, like ornaments, movies and books.
  • It needed to look fucking cool with some alternative lighting methods…just in case the need to dance around should occur.
  • It needed a much comfier and welcoming sofa bed than the shitty Ikea one I’d kept down there.
  • OK, the cabin needed to be multi functional because of the above and more.

These aims and ambitions kept me busy all the way through until December the 31st, by which point, if it hadn’t been the Christmas break, I’d have seriously burnt myself out. It’s pretty hard being a stonemason by day and an interior mover and shaker at any other given moment of free time.

Finishing touches and a grand scale tidy up took place and completed around five p.m on New Years Eve 2013, later that evening I escorted my wife down the garden to see the fruits of my labours over the last six months. I must admit, I felt very uneasy about the prospect as her former banishment from entering the cabin had potentially conjured up ideas of some kind of palatial den, that may or may not have lived up to expectation.

She was thoroughly delighted with her visit, so much so, we spent the rest of the evening celebrating in there. You know you’ve done a good job when your wife is happy to spend her evening in the shed!

Slideshow of the cabin so far: Hover over an image to skip back and forth.

This slideshow requires JavaScript.

 

 

 

 

 

 

As it stands, the cabin will remain a work in progress, it needs to be lived in and added to, I may well add images of its development here as I go along. Needless to say, it’s now a great little place to be creative, or just read and listen to music.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *